Hudsult

De seneste par år har jeg beskæftiget mig med Hudsult på plejehjem i Århus og Skanderborg. Jeg tilbyder kurser for ansatte.

Vi kalder det hudsult
Men hvad er det´, som vi kalder hudsult …

Hudsult opstår som en konsekvens af manglende bevidsthed omkring vigtigheden af kropslig berøring og nærvær, og får vi ikke det bliver vi syge, stressede og deprimerede.
Konsekvensen for ikke at bliver berørt er, at vi visner – noget i os dør.

Vi er nu blevet opmærksomme på hvad mangel på berøring gør ved os.
På hvilken gavnlig virkning det har for både vores krop og psyke, når der er nogle som rører ved os.
Denne gavnelige virkning af berøring handler kort fortalt om, at den taktile stimulering øger ens velvære og forbedrer ens helbred både psykisk og fysisk, da den aktiverer receptorer, som blandt andet fremmer dannelsen af oxytocin, som er et antistresshormon.

Kroppens sanser er fantastiske, og huden er et unik sanseapparat vi som mennesker besidder. Stimuleres dette ikke, forværres vores livskvalitet.
Og da især ældre mennesker, ofte ikke har så stor adgang til berøring, kan det medføre et savn, som giver en forringet livskvalitet.

har i mange år arbejdet med mennesker på forskellige områder, både som behandler, pædagog og underviser. Jeg har bl.a. arbejdet meget med berøringer i forbindelse med kræftpatienter og deres helbredelse.
Det har givet mig en dyb forståelse for menneskets dybtliggende behov og ønsker.
Ældre mennesker og deres sidste tid på jorden, synes jeg skal være så værdig og kærlig som muligt.
Og hvordan berører vi så hinanden, venner, bekendte – og i dette forum – beboere på plejehjemmene.

Jeg tror, det er vigtigt at vide, at selvom man har mistet mange af sine sædvanlige funktioner, som f.eks. hukommelse og fysisk mobilitet, så er sansningen af taktil stimulering ikke forsvundet.
Og bliver man berørt af et andet menneske, kan det godt være, at ens hjerne har glemt det om en time, men hukommelsen om nylig berøring sidder i cellerne som husker.
Samtidig, har vi den ‘gamle’ hukommelse, som har lagret minderne om den nærværende berøring.
Det er vigtig at sige, at vi og vores krop kan huske på flere planer.

Comments are closed.